anettesbaksida

Senaste inläggen

Av Anette Saleryd - 20 juli 2012 11:50

Denna laxen är underbart god och väldigt lättlagad! Man tar den sortens mjukost man gillar bäst och bara låter allt sköta sig självt i ugnen medan potatisen kokar på plattan!

Tag bara 4-6 laxbitar och lägg i en ugnsform

Blanda en ask med kräftost eller räkost med en burk creme fraiche + en hög med dill om man har och brev över fisken.

Ställ in i ugnen på 225 grader i 12-15 min.

Servera med potatis.

Så gott!

 

Vill man göra det extra lyxigt kan man lägga kräftstjärtar ovanpå innan serveringen också!   

ANNONS
Av Anette Saleryd - 17 juli 2012 16:58

I vår familj är mormors kanelbullar väldigt poppulära! Jag och mamma har samma recept MEN hon snurrar sina och jag rullar dem som en rulltårta! Alltså tycker dottern att mormors är mycket godare...

Idag bakade jag och min mamma tillsammans för jag skulle lära mig den gamla ädla konsten att "snurra" bullar!

...det gick sådär! Mamma är tydligen både höger och vänsterhänt för så som hon vred bullarna var inte möjligt för mig...MEN bullar blev det i alla fall, drygt 160 st men så har vi ju mormors hungriga barnbarn också som ville ha en hel hög!                

Här kommer receptet:

150 g smör

5 dl mjölk

75 g jäst för söta degar

1 dl strösocker

1 tsk salt

2 tsk kardemumma

c:a 16 dl vetemjöl

Gör så här: 

Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader. 

Smula ner jästen i en bunke eller en hushållsassistent. Häll degvätskan i skålen och rör om tills jästen har löst sig.

Tillsätt socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.

Arbeta degen tills den blir smidig och släpper degskålen.

Låt degen jäsa i skålen, övertäckt med bakduk, i ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar som kavlas ut till två avlånga kakor. Bred på fyllningen. Rulla ihop som en rulltårta.

Dela varje rulle i 20 bitar. Lägg dem i pappersformar på plåtar. Låt jäsa övertäckta med bakduk, ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla bullarna med lättvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.

Serveras med ett glas kall mjölk eller en kopp kaffe!   

ANNONS
Av Anette Saleryd - 14 juli 2012 18:10

Söta sonen med den lika söta sambon hade varit och plockat jordgubbar idag! När vi hade ätit så mycket vi orkade till efterrätt fick jag de som var kvar! Perfekt!

Bakade en rulltårta som jag tänker fylla med grädde, creme fraiche, florsocker, vaniljsocker, Jordgubbar och persika!  

till den här rulltårtan behövdes:

3 ägg

2 dl socker

2½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

½ dl mjölk

(jag blandade i knappt 1 tsk vaniljsocker också för jag vill att det ska smaka SOMMAR!)


Gräddblandningen:

2 dl vispgrädde vispas med ½ dl florsocker och knappt 1 msk vaniljsocker.

Vispa sist i 1 dl creme fraiche.

Rulltårtan:

Sätt ugnen på 250°.

Klä en långpanna 30 x 40 cm med bakplåtspapper.

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. 

Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det försiktigt omväxlande med mjölken i smeten. Rör försiktigt till en jämn smet. Häll smeten i långpannan.

Bred ut smeten jämnt i långpannan med hjälp av en slickepott.

Grädda mitt i ugnen cirka 5 minuter.

Ta kakan ur ugnen, strö över lite socker och stjälp sedan upp den med den sockrade sidan nedåt på ett bakplåtspapper.

Dra bort papperet (pensla med lite kallt vatten så lossnar det lättare) från kakan.

Bred på ett jämt lager gräddblandning och skiva jordgubbar över hela kakan.

Rulla ihop kakan med hjälp av papperet, från långsidan.

NJUT!   

 

     

Den blev smaskig!   

Av Anette Saleryd - 14 juli 2012 17:07

Jag ringde och "självbjöd" oss till kära svärmor i morgon!  

Sen bakade jag tre sorters småkakor som vi tar med och lägger i hennes frys...alltid bra att ha om man får besök!

I dag blev det Chokladbröd, havrekakor och syltkakor!

 

Recepten kommer här!


Chokladbröd: c:a 50 st

200 g rumstempererat smör
4 ½ dl vetemjöl
2,5 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 msk sirap
3 msk kakao
 
Gör så här:

Blanda samman alla ingredienser med elvisp eller i en matberedare.

Rulla fyra lika långa, fingertjocka längder.

Tryck dem något platta med hjälp utav en gaffel.

Grädda i ugnen i ca 10 min, 175 grader.

Skär kakorna medan de är varma. Låt svalna.

 


Havrekakor: c:a 30 st

150 g margarin
1½ dl socker
1½ dl mjöl
1 tsk bikarbonat
3 dl havregryn

Mixa ihop, dela degen i 30 bitar, rulla till  bollar och lägg på bakplåtpapper.

Grädda i 175 grader i 8-10 minuter.

   


 Syltkakor: c:a 40 st

2oo g smör

4 ½-5 dl vetemjöl

1 dl socker

2 tsk vaniljsocker

sylt till fyllning


Mixa ihop allt (utom sylten) till en deg, forma till en rulle som du skär i ½-1 cm tjocka skivor.

Lägg på en plåt och gör en lite fördjupning i mitten på varje kaka där du lägger sylten.

För att inte få sylt utanför hålet la jag den i en plastpåse och klippte ett litet hål, sen var det lätt att fylla kakorna utan minsta spill!

 

Tjingeling för idag! ...eller förresten så ska jag baka en rulltårta också som jag ska fylla med jordgubbar och ta med i morgon!    

 

 
Av Anette Saleryd - 13 juli 2012 21:45

Bakade en så lätt och snabb paj i förrgår så jag till och med glömde ta kort på den!

Den blev i alla fall jättegod!

Får ta kort nästa gång jag bakar den för det kommer bli fler gånger...  


Smält 150 gram smör i en kastrull.

Rör i 1 ½ dl socker rätt ner i kastrullen +

4 ½ dl vetemjöl

3/4 tsk bakpulver

och en nypa salt. Klart!

Lägg blåbär/hallon, äpplen eller nåt annat gott i botten på en smord pajform.

Strö/smula över massan.

Grädda i 225 grader i 20-25 min.

Sen är det bara att avnjuta med vaniljsås eller glass.  

Trevlig helg önskar jag er allihop!


Av Anette Saleryd - 13 juli 2012 21:30

Firade in semestern med att baka en seg och god kaka med plopp inuti för det var den sorten vi hade hemma!   

Detta behöver du:

4 ½ dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
150 gram smör
½ dl råsocker strö
3 ¼ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 äggula
200 gram hackad choklad (Jag använde 4 st plopp= 200 gr)

Smält smöret.

Rör ihop smör, råsocker och strösocker i
en skål.

Häll i vaniljsocker, ägget och äggulan och vispa ihop allt så det blir
lite fluffigt.

Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en skål.
Tillsätt mjölblandningen i smör-och äggblandningen och rör ihop.

Rör inte för länge bara så att det blir blandat.

Hacka chokladen och rör ner den sist i smeten.

Dela degen i 15 bitar. Gör bollar som du plattar ut lite grann.

Det får plats 5 kakor på en plåt. Se till att du sprider ut dem ordentligt,de flyter ut.

Grädda kakorna på 175 grader i cirka 12-15 minuter, tills kanterna fått lite färg. Grädda inte för
länge, då mister sin seghet!

           

Detta var den 1:a plåten, de nästkommande bakade jag några min mindre och de blev bättre tyckte jag...mera seeeega!   

Nästa gång tror jag att jag ska testa att ha daim i!   

Av Anette Saleryd - 6 juli 2012 17:14

Punchbollarar! Jag har testat det förut och det är bland det godaste jag vet men då ska det vara punch och inte arrak i tycker jag!

Blev inte jättenöjd med smaken så det är bara att leta vidare efter att bättre recept!

Jag testade två olika idag!

Det ena var sålunda:

100 g mjukt smör

1 dl ljust muscovadosocker

1 tsk vaniljsocker

2 msk kakao

3 dl sockerkakssmulor

punch c:a 2 msk men man får "smaka av"

Till garnering:

Smält mörk choklad + chokladströssel

Det andra:

75 g smör

1½ dl socker

1 msk vaniljsocker

3 dl havregryn

1 dl sockerkakssmulor

2 msk kakao

2 msk kallt starkt kaffe

c:a 2 msk punch

Och till garneringen:

Smält mörk choklad + chokladströssel

Det är bara att blanda ihop allt, rulla bollar, doppa eller pensla med chokladen och vända i strösslet sen med hjälp av t.ex en grillspett i trä.

Första kortet blev visst på fel håll...sorry!

         

...och snart ska de provsmakas! Det är ju ändå Fredag gott folk! Ha en härlig helg!   


Av Anette Saleryd - 3 juli 2012 08:16

Jordgubbssaft är ju nåt extra, jag tänker på min farmor som alltid gjorde rårörd jordgubbssaft...och den smakar ju verkligen jordgubbar!

Till den här satsen använde jag:

4 liter jordgubbar

2 liter kokt, kallt vatten

1 tsk natriumbensoat

40 g citronsyra (det är 30 g i en påse)

Gör sålunda:

Skiva och lägg jordgubbarna i en hink, gryta eller bunke.

Blanda i det andra och låt stå kallt i 24 tim

Sila ifrån saften och rör i 1 kg socker per 1 liter saft. Rör till sockret har smält.

Sen är det bara att hälla upp på flaskor!

 

     

Kall jordgubbssaft & nybakta bullar!  

Presentation


Hejsan!
Jag heter Anette och mitt "handarbete" är att baka!
Med den här sidan hoppas jag kunna ge er inspiration,och göra så ni vill ställa er i köket och börja baka!

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2014
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ anettesbaksida med Blogkeen
Följ anettesbaksida med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se