anettesbaksida

Senaste inläggen

Av Anette Saleryd - 17 juni 2012 10:29

De här mumsiga bullarna blev jag bjuden på när jag var hos en kompis på "pratstund" förra veckan!

Jag frågade givetvis om receptet som då visade sig komma från tidningen "Hembakat" nr:3.

Den tidningen prenumererar jag ju på men dessa hade jag totalt missat!

Men nu är det framletat och bakat!

De är lättbakade, bara att slänga ihop och hälla ut i långpanna när degen har jäst.

 Inget pillande och trixande! 

Till 20 bullar behövs:

150g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

1 ägg

1 dl strösocker

1 tsk kardemumma

½ tsk salt

11-12 dl vetemjöl

Till fyllningen behövs:

150 g rumsvarmt smör

2 msk vaniljsocker

3 dl florsocker

100 g philadelfiaost

Pensling & garnering:

1 ägg

pärlsocker 

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken & värm till fingervarmt.

Smula jästen i en bunke och hlös upp den med degvätskan.

Tillsätt ägg, socker, kardemumma och salt.

Häll i vetemjölet, lite i taget, och arbeta in i degen. Den blir ganska lös.

Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under en bakduk i 40 min.

Platta ut degen med mjölade händer i en smord långpanna 30x40 cm och låt jäsa i c:a 20 min till.

Sätt ugnen på 220 grader

Blanda ingredienserna till fyllningen.

Gör 20 gropar (5x4 cm) i degen och fördela fyllningen i dem. (Jag gjorde 30 st, 5x6)

Låt gäsa ytterligare 15 min.

Pensla med ägg , strö över pärlsocker och grädda längst ned i ugnen i 15-20 min.

Låt bullarna svalna något innan du skär dem i bitar.

          

Njut så mycket det bara går nu när sommaren är på gång! De här smakar Sommar!  

Av Anette Saleryd - 12 juni 2012 06:28

Till alla chokladälskare! (sånna som jag) 

Tack, Malin som skickade receptet till mig!

Dubbel chokladkaka:

bakad i långpanna

Ingredienser:

 
3 ägg
300 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
4 1/2 dl socker
2 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
 
Blanda samman allt och häll i en långpanna.
Grädda 200 g 15 min.
Låt kakan svalna.
   
Glasyr: 
3 dl grädde
250 g mörk blockchoklad eller nån annan sort efter tycke & smak.
 
Koka upp grädden och bryt i chokladen.
Bred ut på kakan.
 
         

Nu var det ju som så att ingen ville (kunde) vänta tills glasyren hade stelnat MEN det gör den om den får stå orörd ett tag!   

Av Anette Saleryd - 9 juni 2012 12:54

I dag ska min son och hans underbara sambo ha en gemensam

Inflyttnings & 20-års fest!   

Jag har bakat chokladkladdkakor (recept finns på bloggen men jag lägger in det här igen) och dessa har jag toppat med lite olika saker dels för att göra dem lite "festligare" och dels för att vi faktiskt har olika smak! 

Har skrivit vad det är för sort på var och en så man kan välja sina favoriter!

8 st blev det + en köpt (jättegod) glutenfri!    


Detta går åt till en kaka som man bakar i en rund form med löstagbara kanter:

100 smör

100 g hackad mjölkchoklad

2 ägg

1½ råsocker (har man inte det hemma funkar vanligt socker oxå)

2 dl vetemjöl

½ dl kakao

1 tsk bakpulver

100 g hackad mjölkchoklad 


Gör såhär:


Smält smöret i en kastrull, tillsätt de första 100 g choklad och rör så det smälter.

Vispa ägg och råsocker pösigt.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner växelvis med smörblandningen till en jämn smet.

Klä formen med bakplåtspapper och häll i ½ av smeten, strö över den andra högen med choklad och resten av smeten över.


Grädda i 175 grader i 17 min. Kakan ska vara lös i mitten. Låt stå och svalna helt i sin form.


Gör valfri topping.

Häll toppingen över den kalla kakan och ställ kallt i minst 3 tim. eller helst över natten.


Strö över lite florsocker innan servering om du vill och avnjut med en klick vispgrädde till.


Toppingarna som jag gjorde var:

Smält nougat, bara att breda ut på kakan och låta stelna

Smält marabou polka, samma här + garnering med samma choklad

En kräm som man kan göra antingen med bara vanilj eller choklad:

Den innehåller:

50 g philadelfiaost

30 g rumsvarmt smör 

1 tsk vaniljpulver

2½ msk kakao

2 dl florsocker

Bara att vispa ihop med elvisp eller i en matberedare


Sen gjorde jag en ljus och en mörk variant av den här glasyren:

1 dl grädde

½ msk honung

3/4 msk socker

kokas upp och hälls över 70-100 vit, mörk eller mjölkchoklad.

Denna glasyr blir ganska rinning vilket resulterade i att det mesta låg i mitten på kakan .

Vi får hoppas att smaken blir god i alla fall.

Snart ska vi provsmaka dessa härligheter! (hoppas de är goda)

Ha en härlig helg!    

            

De ska serveras med en klick grädde också!   

Av Anette Saleryd - 7 juni 2012 20:50

Igår fixade jag en lätt, fräsch och god tårta som vi firade Sveriges nationaldag med!

En budapestbotten med lemon curdgrädde och frukt på det!  

Å, massor av färska jordgubbar!

   

Till botten använde jag:

2 st äggvitor

1 dl socker

½ dl mald mandel

1 msk snabbmarsanpulver

Gör så här:

Vispa äggvitan till ett hårt skum.

Tillsätt sockret lite i taget medan du fortsätter vispa smeten till en tjock maräng.

Blanda i mandel och marsanpulver.

Bred ut till en liten cirkel på bakplåtspapper och grädda i 175 grader c:a 15-20

Låt botten kallna!

Vispa 2 dl grädde och tillsätt lemon curd efter smak, 1-2 msk ungefär.

Bred ut grädden och lägg på massor av goda frukter.

    

Sen är det bara att mumsa i sig hela härligheten!

Ha en riktig härlig dag!  


Av Anette Saleryd - 2 juni 2012 14:10

Gjorde en lchf ugnspannkaka idag! Har gjort den nån gång innan och jag äter inte enligt lchf annars men jag tycker denna mättar bättre än den traditionella och den är god som variation!

Ingredienser:
2-3 pkt bacon

8 ägg
1½ dl vispgrädde
50gram smör
250gram keso
150 gram  smaklös ost

Ugn 250gr

Finstrimla bacon och fördela på en långpanna med smöret i mindre klickar. (Jag hade inget smör i min) 

Grädda/stek tills baconet antagit krispig karaktär och fettet bubblar ordentligt.

Vispa under tiden upp ägg med grädden och rör ner keson. Övervispa inte - det räcker att det blandar sig hyggligt.

Strö små osttärningar på baconet och sen äggstanningen över det.

Grädda till pannkakan är vackert bubblig och fått gyllebrun yta, c:a 20-25 min.

Servera så som det smakar. Lingon och en stor hög rivna morötter tycker jag är gott till.

 

Av Anette Saleryd - 2 juni 2012 12:10

"Råkade" hitta dessa i en Hemmets veckotidning hos mamma!

Jag gillar Leila och har några av hennes böcker!


Till 16 st behövs:

½ liter rabarber

2 dl strösocker

kexbotten:

400 gram digestivekex

150 gr smör

smet:

300 gr philadelfiaost

½ burk kesella 10%

½ dl socker

½ dl majsstärkelse

1 tsk vaniljsocker

2 ägg

½ dl vispgrädde

100 vit kvalitets choklad

servering:

vispad grädde och färska hallon

ugn:150 grader

Gör så här:

kompott:

Koka rabarberna i socker tills de blir mjuka c:a 10 min

Kexbotten:

Smält smöret.

Mixa kexen, blanda sen ihop och tryck ut i formarna i en muffinsplåt.

smet:

Smält choklade över ett vattenbad.

Vispa ost och kesella krämigt.

Rör ner socker, majsstärkelse och vaniljsocker.

Rör ner ägg och grädde sen den smälta chokladen och sist rabarberkompotten.

Fyll formarna och grädda i 150 grader i 25 min. De höjer sig inte mycket så det går att fylla upp med smeten.

Garnera med hallon och grädde.

Mums!

     

     

Själva cheesecakesfyllningen var jättegod ...men...jag tyckete inte att digestivbotten var gott till....den tänker jag byta ut nästa gång! ...eller ta bort!...smaken är ju som baken - delad!   


 

Av Anette Saleryd - 30 maj 2012 18:53

Detta behöver du:

drygt 1 kg rabarber c:a 10 stjälkar

3-4 msk potatismjöl

3 dl strösocker

300 gram smör

4 dl vetemjöl

4 dl havregryn

Sätt ugnen på 200 grader

Skär rabarberna i bitar och lägg i en smord pajform.

Blanda 2 dl av sockret med potatismjölet och strö över rabarberna.

Smält smöret och rör i resten av sockret, mjöl och havregryn.

Fördela den gryniga massan över rabarberna och grädda i 35 min.

Servera med det du gillar bäst, vaniljsås, glass eller grädde.  

       

I dag blir det onsdagsmyyys!   

Av Anette Saleryd - 30 maj 2012 18:42

Hittade ett recept på marmelad som man kokar med vaniljstång i en tidning igår...det har jag provat nu!   

 

Receptet ger c:a 8 dl

1 liter rabarber

½ dl vatten

1 vaniljstång

5 dl syltsocker

Skär rabarberna i bitar och lägg dem i en kastrull ihop med vattnet.

Snitta och skrapa ur vaniljstången och lägg ner både stång och frön i kastrullen.

Värm upp och låt rabarberna koka i 2-3 min. Mina fick koka några minuter till för jag vill inte ha så mycket bitar i min marmelad.

Tillsätt syltsocker och rör om. Låt koka ytterligare 2 min.

Dra kastrullen från värmen och skumma av marmeaden om det behövs.

Häll därefter upp på väl rengjorda glasburkar.

   

Presentation


Hejsan!
Jag heter Anette och mitt "handarbete" är att baka!
Med den här sidan hoppas jag kunna ge er inspiration,och göra så ni vill ställa er i köket och börja baka!

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2014
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards