Senaste inläggen
Nu drar den igång! Äpplesäsongen!
Äpple, kanel och sockerkaka kan ju inte bli fel!
Går precis lika bra att äta som den är ELLER med vaniljsås!
Den här tjejen kan baka hon! De här muffinsen blir söta men smaskiga!
Mina blev väl inte riktigt som orginalet men förhoppningsvis lika goda!
Muffins 12 st
3st ägg
2½dlströsocker
1 tsk vaniljsocker
50g smör
1dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 g mörk choklad, av bra kvalitet, 70 %
Marängen:
6 st äggvitor
8½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 st citron, saften
Chocolate coating:
350 gmörk choklad, av bra kvalitet, 70%
3 msk matolja
Gör så här:
Muffinsen
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten)
Blanda ner den smälta chokladen i smeten.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna
Maräng:
Blanda äggvitor, strösocker, vaniljsocker och saft av citron i en rostfri bunke.
Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten).
Rör först tills sockerkristallerna smält sedan vispa sedan till en fluffig maräng och tills det blir tydliga spår efter vispen. Marängen ska ha uppnått cirka 65 grader.
Ta bort bunken från vattenbadet och fortsätt vispa tills den svalnat helt.
Spritsa marängen i toppformade spiraler på cupcakesen.
Låt stelna dem helt i kylen innan de doppas i chokladen (se recept nedan).
Chocolate coating:
Hacka chokladen och smält den i vattenbad (i en skål över kokande vatten) tillsammans med matoljan.
Häll över chokladen i en liten skål och låt svalna en aning.
Ta ut cupcakesen från kylen och doppa varje marängtopp i smält choklad. Pensla på mer choklad om det saknas någonstans.
Låt stelna på ett fat i kylen.
Jag gjorde en variant med cocos/kakao också för den som gillar det bättre!
Visst kan man bli sugen på Chokladbollar!?
I min familj är det typ bara jag som kan bli sugen på det!?
Jag menar: Det är ju hur gott som helst!
Innehåller ju bara detta:
100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2-3 msk kakao
3 dl havregryn
2-3 msk kallt starkt kaffe
Jag brukar blanda ihop allt utom havregrynen ordentligt och sedan tillsätter jag dem också och vispar ordentligt!
Rulla till bollar och vänd i cocos eller pärlsocker, sen är de klara för att ätas!
Jag gillar en variant av chokladbollar som kallas "kioskbollar", de blir lite mildare eller hur jag ska uttrycka det. Testa, de är jättegoda! Smeten behöver stå en stund i kylen för att stelna till, så den varianten tar en lite längre stund innan man kan bjuda på.
Kiosk-chokladbollar
~ 25 st
150 g smör
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4-6 msk O'boypulver
6 dl havregryn
½ dl mjölk
½ dl kaffe
kokos (att rulla chokladbollarna i)
Gör såhär:
Kör ihop smör tillsammans med socker, vaniljsocker och O'boypulver med en elvisp.
Tillsätt mjölk och kaffe, samt slutligen havregrynen.
Blanda igen tills smeten är slät och havregrynen smulats sönder. ( Smeten blir ganska lös!)
Ställ smeten kallt i frysen i cirka 30 minuter.
Forma smeten till bollar och rulla dem sedan i kokos.
Ställ sedan de färdiga chokladbollarna i kylskåpet
Den här kakan är lätt att baka och tar inte så lång tid alls!
Dessutom är den väldigt lättäten!
Detta behöver man:
4 ägg
4 dl socker
4 dl mjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
2 dl vatten
glasyr:
150 g smör
1 ½ dl socker
1 msk vailjsocker
2 äggulor
garnering:
kokosflingor
Vispa ägg och socker fluffigt.
Tillsätt mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Häll i vattnet och rör smeten slät.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i 175 grader i 20-25 minuter. Låt kakan svalna.
Glasyr: Smält smör tillsammans med socker och vaniljsocker i en kastrull och låt koka ihop några minuter. Tag bort grytan från värmen och vispa försiktigt ned äggulorna och bred genast ut glasyren över kakan. Strö över rikligt med kokos.
Var nyfiken på den här muffinsen med "smulpaj" över så jag gjorde två varianter, en med blåbär och en med hallon!
Ingredienser:
100 g smör
2 st ekologiska ägg
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt ca 3 dl blåbär (frysta eller färska)
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
Frosting:
3 dl grädde
2 msk socker
1/2-1 tsk vaniljsocker
ca 1 dl blåbärs pureé (mixa blåbär med socker (mängd efter egen smak) till en pureé, sila sen så bara vätskan återstår)
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Rör lite slarvig ner blåbär i smeten utan att röra om mycket. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
Fyll till 2/3.
Crumble:
Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.
Strö mycket crumble på toppen av varje cupcake.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter (tills tandpetaren du sticker i mitten kommer ut torr). Låt svalna.
Frosting:
Blanda grädde, socker och vaniljsocker i en bunke och ställ i kylen en stund så att sockret smälter.
Vispa sedan mjukt (men toppar ska ändå bildas), Rör i blåbärs pureén och vispa till en fast frosting.
Spritsa över cupcaken och granera med blåbär eller strössel.
Gjorde faktiskt en annan topping på hallonen eftersom jag bara tyckte det smakade grädde av den första och då gjorde jag denna:
100g philadelfiaost
60 g rumsvarmt smör
½ dl florsocker
1-2 msk hallonsylt
Bara att blanda ihop alltsammans och smaka av om du vill ha mer av nåt i !
Lagade några olika sorters mat idag så vi har att äta i veckan som kommer! Det blir oftast dålig planering här med maten när den ene jobbar och den andre tränar på kvällarna!
Gjorde köttfärssås, soppa och en kycklingrätt som jag också ska lägga ut här!
Till c:a 6 port. behöver man:
1 msk olivolja
1 schalottenlök alt. en liten gul lök
600 g blandfärs
1-2 stor morötter
1/2 röd paprika & 1/2 gul paprika
1 hel vitlöksklyfta
2 lagerblad
1 msk torkad oregano
1/2 dl klippt persilja
1 krm svartpeppar
1 burk krossade tomater
1 liter kycklingbuljong=1 l vatten 2 buljongtärningar
3 dl sönderbruten okokt tunn spagetti
Salt & peppar
Jag gjorde utan krossade tomater för de tar lätt över i smak tycker jag och paprika hade jag ingen hemma så det fick gå ändå!
Gör så här:
Finhacka löken och fräs den tillsammans med färsen i olivoljan. Krydda med salt och peppar. Tillsätt kryddorna: lagerblad, vitlöksklyftan, oregano, persilja och svartpeppar.
Slå på tomatkrossen och kycklingbuljongen.
Finhacka morot och paprika och tillsätt i soppan.
Låt allt få puttra ihop ca 10 min.
Tillsätt pastan och ta kastrullen från värmen.
Låt stå med locket på ca 5 min, mer behövs inte för att pastan ska bli färdig.
Plocka upp vitlöksklyftan och lagerbladen.
Smaka av soppan nu när smakerna har satt sig. Tillsätt ev. mer salt och peppar om det behövs.
Sen är det bara att avnjuta med nåt gott bröd. Vi tänkte testa detta brödet idag.
Detta är en söt & god kaka som bör avnjutas i lagom små bitar!
Vi fick den för första gången på ett födelsedagskalas! Tack Madde!
Ingredienser:
2 ägg
3 dl socker
100g mald sötmandel
1,25 dl vetemjöl
100g smält smör
Topping:
200g schweizernöts choklad
7 msk grädde
1 msk smör
Gör såhär:
Vispa ägg och socker pösigt i en skål.
Blanda ner den malda mandeln, mjölet och smöret i skålen.
Se till att smeten är jämn.
Häll allt samman i en smord rund springform med löstagbar kant.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 25-30 min till lätt gyllenbrun färg.
Ta ut kakan och låt den svalna något.
Smält under tiden chokladen i ett vattenbad eller i micron.
Rör ner grädden och smöret i chokladen.
Bred toppingen på kakan och låt den svalna i kylen.
Servera med en klick vispad grädde! Oooo, så gott!
...men innan vi åt denna så åt vi :
Värdens största smörgåstårta som Madde & Leni hade gjort själva utan recept! (så det kunde jag tyvärr inte få) Den var jättesmarrig!
Tro inte att jag har slutat att baka...men det senaste har jag bara bakat "favoriter i repris" som redan finns här på bloggen!
Den vita kladdkakan har blivit en riktigt favorit! Jag har serverat den med grädde men också gjort en topping och brett på vilket fungerade suveränt när jag skulle ta med den!
Sen har jag bakat morotskakan också, den håller sig lika saftig och god flera dagar efter man har bakat den.
Här kommer en smaskig cheesekakevariant som är lita annorlunda än den jag brukar göra! Vi fick den på syrrans "kusinträff"! =)
Ingredienser:
2 äggulor
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
½ pressad citron
2 dl creme fraiche
1½ dl vispgrädde
2 äggvitor
degestive kex
Gör så här:
Blanda äggulor, socker, vaniljsocker och citronsaft med creme fraiche.
Vispa grädden i en bunke och äggvitorna i en annan.
Vänd ner båda i creme fraicheblandningen.
Smula några kex och lägg i en springform
Häll över smeten och strö över mer krossade kex.
Täck med folie och ställ i frysen minst 2 tim.
Ta upp dem en 15-20 min innan du ska servera dem så blir de lite mjuka!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 |
7 |
|||
8 | 9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
||||||||
|