Senaste inläggen
Gjorde en god coleslaw till Lasagnen!
Så här:
7 dl vitkål, finstrimlad
1 st morot, riven
1 st liten rödlök, finstrimlad
1 dl crème fraiche
½ dl majonnäs
2 msk vispgrädde
2 tsk fransk senap
1 tsk strösocker
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
Blanda allt i en skål, låt stå en stund i kylen för att smaken ska komma fram bättre.
Jag tycker denna är mycket godare än en pizzasallad.
Firar mannens födelsedag med barn + respektive idag!
Det blev en budapest till kaffet!
Detta behöver du:
6 äggvitor
2 dl strösocker
100 g malda hasselnötter eller mandel
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl maizena
Fyllning: 4 dl vispgrädde, hallon & blåbär
100 g mörk choklad
Gör så här:
Vispa vitan till hårt skum.
Ta i socker lite i taget under fortsatt vispning.
Blanda dom malda nötterna med kakao, vaniljsocker och maizena.
Vänd sedan försiktigt ner nötblandningen i marängsmeten.
Bred ut smeten i en bakplåtsklädd långpanna.
Här kommer recept på EN sort av alla hälsolimpor som jag har bakat ikväll!
Blanda:
2 dl grovt rågmjöl
5 dl vetemjöl
1½ dl havrekli eller linfrö
1 dl hackade nötter, hasselnötter eller valnötter
1 dl russin eller katrinplommon (delade i mindre bitar)
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl naturell mild yoghurt
1 dl lingonsylt
...jag hade även i en riven morot och ett rivet äpple för det tycker jag är gott!
Sen la jag solrosfrön över också som garnering.
Blanda alla torra ingredienser.
Rör i yoghurt och lingon.
Häll upp i en avlång limpform och grädda i 200 grader c:a 60 min.
Jag gjorde dubbel sats till 2 formar!
Nu ska jag provsmaka!
Dagens middag! Lätt när man gör allt i ugnen, inget att passa!
Detta behöver man:
1/2 dl flytande honung
Blanda honung, mango chutney, soja, chilikrydda, salt och peppar.
Pensla kycklingbenen runt om med blandningen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen i ca 45 minuter. Vänd kycklingen ett par gånger och pensla med blandningen.
Till det gjorde jag potatis, morötter och lök i ugnen.
Potatisen, morötter och lök är det bara att skala och dela. Häll på olja av något slag + krydda med nåt gott! Jag använde Persillade från Ölands örtgård.
Vill man ha sås till så ta bara creme fraich och blanda i lite salladskrydda! Klart! Å,gott!
Åååå, denna är helt ljuvlig! Frisk, söt, sommrig, lättäten och underbart god!
...dessutom lätt och enkel att baka!
Tag bara:
150 g smält smör
2 ägg
2 dl socker
1½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 hel citron, skal+saft
50 g hackad vit choklad
Gör så här:
Vispa ägg och socker.
Blanda i resten av ingredienserna.
Häll i en springform med bakplåtspapper i eller en som är smord.
Gräddasi 150-175 grader i 30-35 min.
Sikta lite florsocker över vid servering.
Serveras med en klick vispad grädde.
Den liksom bara smäääälter i munnen...
Mmmm...
Det här är en spännande skorpa, antingen tycker man om den eller inte!
Jag tycker den är jättegod men första gången jag smakade tänkte jag på min farmors lavendelkuddar som hon hade i gadroben!
Min man tycker de smakar tvål! Men testa och gillar man det inte så är det ju bara att ta bort lavendeln eller ersätta med nåt man gillar mer t.ex choklad!
Detta behöver man ha till hands:
100 g sötmandel
100 g rumsvarmt smör
1½ dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 ägg
2 msk hackade lavendelblommor.
(använder man färska blommor blir det mildare smak än med de torkade)
Gör så här:
Hacka mandeln grovt.
Vispa det mjuka smöret med sockret till en porös smet med hjälp av en elvisp.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och arbeta in i smeten tillsammans med ägg, mandel och lavendel.
Dela och rulla ut degen i 6 längder, lika långa som kortsidan på en bakplåt.
Täck 2 plåtar med bakplåtspapper och placera ut 3 längder på var plåt.
Platta ut lite lätt med handen.
Grädda skorporn i mitten av ugnen i 15-20 min, 180 grader.
Låt svalna i 10 min och dela sen i centimetertjocka bitar.
Vänd sedan snittytan upp och torka dem i 15 min.
Lägg de färdiga kalla skorporna i en burk med lock och förvara dem där!
De har en strykande åtgång...i alla fall hos mig!
Roligt att lägga i en fin glasburk och ge bort kanske...men då får man baka mer än EN sats!
Den här kan man servera både som kaka till kaffet, blir lite som tosca eller som tårta med t.ex färska hallon på toppen!
Den bör stå i kylen över natten med plastfolie på för att "sega till sig" innan man äter den!
Ingredienser:
2 dl socker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
½ dl grädde
½ sirap
150 g smält smör
Gör sålunda:
Blanda samman allt!
Dela i 4 delar.
Bred ut cirklar på bakplåtspapper.
1 botten på varje plåt, jag bredde ut mina stora som en assiette ungefär men de flyter ut mer under gräddningen
Grädda varje botten tills de blir gyllenbruna, c:a 10 min i 175 grader
Låt dem kallna.
Vispa 2½ dl grädde och fördela mellan flarnen, avsluta med ett flarn överst.
Svep en plasfolie över tårtan och ställ i kylen över natten.
Den blir då seg och så himlans god!
Sikta florsocker över innan servering!
Lycka till med baket!
Semestern är slut, börjar jobba i morgon! De här ska jag ta med mig till jobbet och bjuda på då! Allt för att hålla lite "semesterkänsla" kvar så länge det bara går!
Jag gjorde en ½ sats och fick 12 muffins.
Till muffinsen behövs:
150g smör
3 ägg
2½ dl socker
3 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1½ krm salt
1 påse daimkulor eller marabounchoklad med daim
1 msk kaffe
Topping:
50 g mjukt smör
3 msk starkt kaffe
2 tsk vaniljsocker
5 dl florsocker
60 g philadelfiaost
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200°C
Smält smöret.
Vispa ägg och socker poröst.
Häll i smöret och kaffet i äggsmeten.
Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål och
sikta sedan ner det i äggsmeten.
Till sist rör du ner chokladen.
Fyll muffinsformarna ungefär 2/3 med smeten.
Grädda i mitten av ugnen 12-15 min.
Låt svalna innan du har på toppingen.
Topping: Blanda alla ingredienser i en skål, lättast att vispa med
en elvisp för att undvika klumpar. Rör i mer florsocker om det behövs.
Låt stelna i kylskåp en liten stund så är det lättare att spritsa.
Garnera efter tycke och smak.
Eftersom toppingen blir ganska söt så breder jag bara på ett tunnt lagen ovanpå, om man spritsar är det lätt att det blir för mycket och för sött (tycker jag alltså)!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 |
7 |
|||
8 | 9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
||||||||
|