Senaste inläggen
I vår familj är en del lite svårflörtade när det gäller kassler! Det är ingens favoritmat...MEN jag gillar det och man behöver variera sig ibland också, då gör jag den här grytan.
Ingredienser:
Kassler valfri mängd
2-3 tsk curry
smör till stekningen
1 pressad vitlöksklyfta
1 bit purjolök eller gul lök
1 paprika i valfri färg (jag tog frysta ärtor,majs och paprika blandning idag)
4-5 msk tomatpuré
2 dl grädde
1 burk creme fraiche
salt & vitpeppar
Stek curryn och vitlök i smöret. Tillsätt kassler, lök och paprika.
Stek ihop. Häll sedan på grädde, creme fraichen och tomatpuré.
Smaka av med salt & peppar.
Servera med t.ex ris.
...stoppade även i lite champinjoner som jag hade i dagens gryta.
Smaklig måltid!
Fick ett tips om en god kaka i helgen som jag testade idag!
Inga konstigheter alls!
Gör såhär:
Fick ett gäng med rabarber av sonen. De använde jag till saft. Vad härligt det smakar med ett glas iskall rabarbersaft när det är riktigt varmt ute! ...ja, som idag!
Jag tog ett recept på nätet som var jättelätt att göra!
Detta behövs:
1½ kg rabarber
1 citron (eller ½ citron & ½ lime)
1,6 liter kokande vatten
1,2 kg socker
1 msk vinsyra
½ krm natriumbensoat
Gör såhär:
Skär rabarbern i småbitar. Skiva citronen. Lägg allt i en bunke eller i en hink.
Slå på det kokande vattnet. Låt stå 2 dygn.
Sila ifrån och tillsätt sockret. Rör tills allt smält.
Rör ut vinsyra och natriumbensoat i lite av saften och
tillsätt under omrörning. Slå upp på rena flaskor. Förvara svalt eller frys in.
Sen är det bara avv njuuuta!
Det här brödet blev jag bjuden på när vi var på ett dop, då serverades det till maten. I dag serverar jag det med olika pålägg. Jag kan även tänka mig att det passar yppeligt till grillat i sommar!
Det går åt dubbel sats till en stor långpanna!
15 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
6 msk olja
12 dl vetemjöl special
pålägg:
2 msk timjan
1 msk olivolja
2 tsk grovsalt / flingsalt
Man kan också lägga på skivade tomater, skivad lök, oliver eller nåt annat man gillar!
Gör så här:
Rör ut jästen i vattnet
Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta in mjölet till en ganska lös deg
Låt gäsa i 40 min.
Baka/tryck ut degen i en långpanna
Jäs ytterligare i 20 min
Lägg över det pålägg du vill ha
Grädda i 200 grader c:a 25 min
Låt svalna och skär i bitar
Jättegott att äta som det är! ...eller med nån mjukost till!
Nu ska jag ta mig en kopp kaffe och sätta mej på terassen och "bara vara" en lite stund!
När man håller på att greja både inne och ute med olika projekt som att städa, klippa gräset och kratta gården tycker jag det är suveränt om maten typ "lagar sig självt"! Sen kunde vi inte motstå färskpotatisen de sålde på torget och den gjorde ju inte rätten sämre...
Man lägger helt enkelt kotletterna i en form, rör ihop såsen, häller över, sätter in den i ugnen på 200 grader i en timma och under tiden hinner man göra massor...OM man nu vill det! Annars kan man bara sitta i solen och njuta medan maten sköter sig självt!
Det här behöver man:
4-6-8 kotletter (spelar ingen roll, det blir mycket sås)
sen är det bara att blanda ihop:
2 dl creme fraiche
2 ½ dl mellangrädde
½ dl soja
1 tsk sambal olek
(jag blandar även i 1-2 msk sweet chilli sås och c:a 1 dl riven ost)
Häll över såsen och låt stå 1 tim. i ugnen.
Jag glömde ta ett kort när rätten var klar för då ville jag bara äta...men gott är det vill jag lova!
För några veckor sedan var jag hos min goa kompis och fikade på sådana här matmuffins! Tyckte det var så goda att jag bad om receptet! Perfekta att ta med på pick-nick, till stranden i sommar eller bara äta som de är eller med en god sallad! Det bästa är att man kan fylla dem med det man gillar (eller har hemma)!
Första omgången fyllde jag med soltorkade tomater, skinka, basilika och oregano sen strödde jag lite riven ost ovanpå muffinsen när jag tog ut dem och i den andra mixtrade jag lite mer med kryddorna och tog i paprika, lite vitlök, dragon och rörde i riven ost i smeten.
Grundreceptet kommer här:
3 dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl
½ tsk salt
2½ tsk bakpulver
3 ägg
½ dl rapsolja
3½ dl matlagningsyoghurt 8% eller 10%
fyllning:
100 g fetaost
100 g rökt skinka
4 soltorkade tomater, torra
½ påse babyspenat
Blötlägg tomaterna i 20 min.
Tärna fetaost, strimla skinkan och tomaterna , hacka spenaten
Blanda ihop alla torra ingredienser
Vispa samman ägg, olja och yoghurt, vänd sedan ner det i de torra ingredienserna
Rör ner fyllningen.
Klicka ut i formar som står i en muffinsplåt för stadgan.
Grädda i 200 grader c:a 20-25 min
Jag gjorde bara som så att jag hällde ner alla ingredienserna i en bunke, blandade och klickade ut, det funkade också! I morgon ska vi provsmaka! Hej så länge!
Vår dotter gillar INGA vanliga tårtor!
I kväll har jag & dottern därför gjort maräng/daim /glasstårtor i 2 varianter till hennes 18-årsdags kalas!
Den ena gjorde vi med en mandelbotten och därpå la vi en "glass" med Marabouchoklad med daim i och den andra gjorde vi med färdiga marängbottnar varvat med "glassen". Det blir smaskigt!
Det som behövs är:
2 marängbottnar
2 dubbeldaim eller en ½ stor Marabou choklad med daim i
4 äggulor
1 dl socker
2 dl grädde
(100 g philadelfiaost om man vill)
Gör så här:
Lägg en marängbotten i en rund springform.
Vispa grädden i en bunke.
Vispa ägg och socker (och philadelfiaost) i en annan.
Blanda ihop dem och rör ner chokladen.
Häll ½ av smeten över marängbotten och lägg på nästa botten och resten av smeten.
Ställ in i frysen minst 4 tim.
Ta upp en stund innan servering.
Garnera gärna med färska hallon.
Den större varianten:
Gör man såhär:
Vispa 6 äggvitor till hårt skum.
Tillsätt 4 dl socker och vispa lite till.
Blanda ner 2 dl hackad mandel
Häll ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna. Grädda längst ner i ugnen i 150 grader i c:a 1 tim.
Glassen gör du såhär:
Vispa 6 dl grädde i en bunke
Vispa socker och äggula i en annan.
Vänd ner äggsmeten i grädden.
Hacka chokladen och blanda med grädden och äggsmeten.
Bred ut den över den kalla botten och ställ i frysen minst 4 tim
Ta upp strax innan servering.
Passar bra med färska hallon eller jordgubbar till denna tårtan också.
...nu är det bara att vänta på kalaset till helgen! Tjohooo!
Testade att göra egen kebab i helgen när sonen med sambo skulle komma hem!
Tur att man kan "muta" dem med god mat så de hälsar på!
Har en jobbarkompis som är väldigt flink på matlagning och som tur är delar hon gärna med sig av sina recept! Detta kommer från henne! (Tack Madde!)
Kebab:
Blanda ihop 800 gram blandfärs med 400 gram fläskfärs eller utgå ifrån 2 delar blandfärs + 1 del fläskfärs
Jag använde bara blandfärs och det gick hur bra som helst!
Krydda efter behag: I receptet stod det: 2 msk kycklingfond, 1 tsk lökpulver, salt och svartpeppar.
Jag körde även i spiskummin, paprika och så tog jag kalvfond istället för kycklingfond. Ta sådana kryddor som du gillar.
Rör ner 2 msk potatismjöl, blanda väl
Forma smeten till en rulle ca 8cm diam
Packa in i dubbelt aluminiumfolié till en hård rulle
Låt ändarna på rullen vara öppna så att köttsaften kan rinna ut
Lägg rullen på en ugnsplåt och stek i 3 timmar i 100 grader
Stäng av ugnen och låt rullen ligga kvar 1 timme
Ställ kallt i kylen
Hyvla remsor med en osthyvel och stek/värm på kebaben i stekpanna på låg värme i lite olja eller smör
Servera med önskade tillbehör!
Antingen köper man färdig så eller så gör man egen.
Kebabsås :
2 dl A-fil
1 dl gräddfil
1 tsk majonäs
1½ tsk ketchup
4-5 droppar chilisås
1 riven vitlöksklyftor
Salt
Gör såhär :
Blanda först a-fil och gräddfil, tillsätt sedan resten av ingredienserna en i taget och smaka av!
Vi åt kebaben med runda tacosbröd,sallad, gurka, tomat,majs, lök och sås! Jättegott!
Förresten åt vi en smaskig rabarberpaj till efterrätt som sonen hade bakat och tagit med sig!
Mmmmm.....
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 |
7 |
|||
8 | 9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
||||||||
|