Alla inlägg under maj 2012
Vår dotter gillar INGA vanliga tårtor!
I kväll har jag & dottern därför gjort maräng/daim /glasstårtor i 2 varianter till hennes 18-årsdags kalas!
Den ena gjorde vi med en mandelbotten och därpå la vi en "glass" med Marabouchoklad med daim i och den andra gjorde vi med färdiga marängbottnar varvat med "glassen". Det blir smaskigt!
Det som behövs är:
2 marängbottnar
2 dubbeldaim eller en ½ stor Marabou choklad med daim i
4 äggulor
1 dl socker
2 dl grädde
(100 g philadelfiaost om man vill)
Gör så här:
Lägg en marängbotten i en rund springform.
Vispa grädden i en bunke.
Vispa ägg och socker (och philadelfiaost) i en annan.
Blanda ihop dem och rör ner chokladen.
Häll ½ av smeten över marängbotten och lägg på nästa botten och resten av smeten.
Ställ in i frysen minst 4 tim.
Ta upp en stund innan servering.
Garnera gärna med färska hallon.
Den större varianten:
Gör man såhär:
Vispa 6 äggvitor till hårt skum.
Tillsätt 4 dl socker och vispa lite till.
Blanda ner 2 dl hackad mandel
Häll ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna. Grädda längst ner i ugnen i 150 grader i c:a 1 tim.
Glassen gör du såhär:
Vispa 6 dl grädde i en bunke
Vispa socker och äggula i en annan.
Vänd ner äggsmeten i grädden.
Hacka chokladen och blanda med grädden och äggsmeten.
Bred ut den över den kalla botten och ställ i frysen minst 4 tim
Ta upp strax innan servering.
Passar bra med färska hallon eller jordgubbar till denna tårtan också.
...nu är det bara att vänta på kalaset till helgen! Tjohooo!
Testade att göra egen kebab i helgen när sonen med sambo skulle komma hem!
Tur att man kan "muta" dem med god mat så de hälsar på!
Har en jobbarkompis som är väldigt flink på matlagning och som tur är delar hon gärna med sig av sina recept! Detta kommer från henne! (Tack Madde!)
Kebab:
Blanda ihop 800 gram blandfärs med 400 gram fläskfärs eller utgå ifrån 2 delar blandfärs + 1 del fläskfärs
Jag använde bara blandfärs och det gick hur bra som helst!
Krydda efter behag: I receptet stod det: 2 msk kycklingfond, 1 tsk lökpulver, salt och svartpeppar.
Jag körde även i spiskummin, paprika och så tog jag kalvfond istället för kycklingfond. Ta sådana kryddor som du gillar.
Rör ner 2 msk potatismjöl, blanda väl
Forma smeten till en rulle ca 8cm diam
Packa in i dubbelt aluminiumfolié till en hård rulle
Låt ändarna på rullen vara öppna så att köttsaften kan rinna ut
Lägg rullen på en ugnsplåt och stek i 3 timmar i 100 grader
Stäng av ugnen och låt rullen ligga kvar 1 timme
Ställ kallt i kylen
Hyvla remsor med en osthyvel och stek/värm på kebaben i stekpanna på låg värme i lite olja eller smör
Servera med önskade tillbehör!
Antingen köper man färdig så eller så gör man egen.
Kebabsås :
2 dl A-fil
1 dl gräddfil
1 tsk majonäs
1½ tsk ketchup
4-5 droppar chilisås
1 riven vitlöksklyftor
Salt
Gör såhär :
Blanda först a-fil och gräddfil, tillsätt sedan resten av ingredienserna en i taget och smaka av!
Vi åt kebaben med runda tacosbröd,sallad, gurka, tomat,majs, lök och sås! Jättegott!
Förresten åt vi en smaskig rabarberpaj till efterrätt som sonen hade bakat och tagit med sig!
Mmmmm.....
Skulle testa en muffins som dotterns kompis gjort! Matolja skulle det vara i och jag tog den vi har i kylen: Kallpressad rapsolja! Å, fy va äckliga muffinsen blev...smakade bara olja! I alla fall slängde jag första plåten och tog smält smör i och då blev de bra! Måste skaffa en annan olja att baka på!
Jag hade även blandat i lite vit choklad i dessa som jag fick kasta!
Men på´t igen och då la jag i jordgubbar som jag köpt på torget (inte så mycket smak men väldigt fina) och krossad punchflaska i den andra.
...och då gick det bra!
Gjorde eget fluff med sockerlag, tyckte dock att den liksom smälte ut efter en stund!
Så jag googlade fram ett annat recept med smör, florsocker och fluff som jag tog istället!
Efter allt ståhej så fick jag syn på den här i affären!
Fluffet är bra sött men när jag gjorde den andra toppingen blev den bättre...man behöver inte mycket topping på varje muffins!
Önskar er alla en härlig bakhelg!
Har varit sugen på att baka en kolapaj ett tag och när vi blev bjudna till sonen och sambo på grill och fiskekväll i söndags så passade jag på!
Tänkte göra en "vanlig" pajbotten men fick sen för mig att göra en med krossade degestivekex och smör i stället!
Blandade bara drygt ½ paket kex med 125 g smält smör och tryckte ut i en pajform som jag sen ställde i kylskåpet en stund.
Det som tar TID är att koka en burk kondenserad mjölk! Den ska kokas helt täckt med vatten i 3 tim. Därefter ska den svalna INNAN man öppnar den, kan tydligen explodera annars!
Sen är det bara att breda ut kolasmeten som blir av den kondenserade mjölken i pajskalet, garnera med valnötter och banan + grädde så klart! Eftersom alla inte gillade allt så hade vi bananer och grädde brevid men det blir lika gott!
Smakade helt ok men nästa gång blir det med pajbotten istället!
När ändå bullarna jäste passade jag på att grädda en plåt med muffins! De här är riktigt goda OM man gillar CHOKLAD...och DET gör man ju!
Recept kommer här:
100 g smör
75 g mörk choklad (hackad)
1 dl mjölk
2 ägg
1½ dl ljust muscovadosocker
2½ dl vetemjöl
1 msk potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
Garnering:
125 g mascarponeost
1½ dl florsocker
1 dl vispgrädde
50 g mörk choklad
Gör så här:
Smält smöret och rör ner den hackade chokladen.
Vispa ägg och muscovadosocker pösigt.
Blanda ihop de torra ingredienserna.
Rör sedan ner allt i äggblandningen.
Klicka upp i formar och grädda i 225 grader c:a 12 min
Låt kallna, spritsa sen på toppingen som du gör genom att
Smält chokladen i ett vattenbad och låt svalna lite,Vispa ihop ost och florsocker, vispa grädden för sig, blanda sen ihop allt och spritsa ut på kakorna!
Garnera med jordnötter, delade dumlekolor, minimarshmallows eller bara nåt enkelt strössel som jag gjorde! Yammi!
De här har jag gått och suktat efter ett tag nu! Det var länge sedan jag bakade vaniljbullar och de ÄR ju så goda!
Nu ska de bara gräddas...sen så!
Receptet till de som vill baka:
Vaniljbullar
20 st
2 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
25 g jäst
75 g smör, rumsvarmt
3 msk socker
1 ägg
ca 8 dl vetemjöl
Fyllning:
3 dl Marsánkräm
Pensling & garnering:
smält smör
strösocker
Ljumma vätskan i en kastrull till 37 grader. Lös upp jästen i lite av den.
Rör smöret och sockret smidigt i en bunke.
Tillsätt ägget, jästen och resten av degspadet.
Arbeta i mjöl till en smidig deg.
Låt jäsa under bakduk till nästan dubbel storlek. Typ 30-40 min.
Kavla ut degen till en stor, fyrkantig kaka. Ta ut runda kakor, ca 9 cm i diameter. Lägg på en klick fyllning och nyp ihop bullarna till små knyten.
Lägg dem med skarven nedåt på bakplåtspappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa väl.
Grädda mitt i ugnen på 225-250 grader i ca 10 minuter.
Pensla de gräddade bullarna med smält smör och vänd de genast i strösocker.
Jag gillar "hårda" kakor som hallongrottor, bonnkakor och finska pinnar!
Det luktar härligt med nybakat!
Här kommer receptet:
4½ dl vetemjöl
1½ dl strösocker
1 dl marzanpulver
1½ tsk bakpulver
250 g mjukt smör
+ nån dl med fast hallonsylt till fyllning.
Gör så här:
Lägg allt i en matberedare och kör ihop till en deg.
Dela i 25 bitar, rulla till bollar, lägg i formar, tryck ett hål och fyll med hallonsylt.
Grädda i 175 grader c:a 15 min.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 | 6 |
||||
7 |
8 | 9 |
10 |
11 |
12 | 13 | |||
14 |
15 |
16 | 17 |
18 |
19 | 20 | |||
21 |
22 |
23 |
24 | 25 |
26 |
27 |
|||
28 | 29 |
30 | 31 |
||||||
|