anettesbaksida

Direktlänk till inlägg 12 januari 2013

Windsorkaka!

Av Anette Saleryd - 12 januari 2013 11:19

Den här kakan var det länge sedan jag bakade...å, den är SÅ god! Den är lätt att göra dock tar det en stund och innehåller flera moment men det är den lätt värd! Testa så förstår ni!   


Gör först kakan av detta:

1 dl mjölk

25 gram jäst

3½ dl vetemjöl

25 gram smör

1 krm salt

ett halvt ägg (den andra halvan används till pensling lite senare – kasta inte!)


Värm mjölken till fingervarmt och lös upp jästen där i.

Häll häften av mjölet i en bunke och finfördela ner smöret.

Blanda i salt, socker, ägg och degspad. Arbeta degen smidig innan du häller i resten av mjölet.  Sedan ska degen jäsa i en timma.

.

Då kan du börja med strösslet:


½ dl vetemjöl

½ dl strösocker

35-50 gram hackad sötmandel

2 msk rumsvarmt smör

Blanda ihop alla ingredienserna och ställ strösslet åt sidan.


Vaniljkrämen:


½ dl mjölk

3/4 msk potatismjöl

2 tsk strösocker

1 äggula

2-3 tsk vaniljsocker

100 gram rumsvarmt smör

2 msk florsocker


Blanda mjölk, mjöl, socker och äggula i en kastrull.

Rör om hela tiden medan den sjuder till en tjock kräm. Ställ nu krämen åt sidan för att kallna. När den har kallnat ska du röra i vaniljsockret. 


Blanda smöret och florsockret smidigt.

Sen ska du blanda i vaniljkrämen i små klickar under tiden som du rör om kraftigt.

Resultaten ska visst bli ”poröst och lätt”.


Har det nu gått en timme är det dags att ta upp degen på bakbordet och arbeta den lite grann. Tryck/kavla ut den till en rund kaka, cirka 22 cm i diameter, och placera den på en plåt med papper eller smör på.

Låt den jäsa till dubbel storlek – det tar ungefär en halvtimme.


När kakan är färdigjäst ska du så pensla den med ägg och strö över strösslet.

Sen in i ugnen (200 grader) i 15-20 minuter. Håll lite koll så den inte får för mycket färg, lägg över ett bakplåtspapper i så fall. 

Låt kakan kallna helt.


När kakan är kall, dela den i två bottnar och stryka krämen emellan.

Sen ska den visst stå kallt en stund, men det hoppade vi över...  

               

Där mina vänner har ni en riktig GÒfika!   



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anette Saleryd - 8 september 2014 20:14

 I helgen döpte vi vårat första barnbarn!    Det var på lördag eftermiddag och det var tänkt att det skulle bli kaffe och kaka lite enkelt efteråt...vi var ca: 70 personer. Det blev" Kak-Tapas"!      Det blev 12 sorter!   Å, gissa om det bl...

Av Anette Saleryd - 4 september 2014 12:15


Fantomenkakan är som en kladdkaka med ett segt cocostäcke över!      Ingredienser:   200 g smält margarin 5 dl socker 4 ägg 1 dl kakao 2 tsk vaniljsocker 2 krm salt 3 dl vetemjöl . Glasyr: 200 g kokosflingor 2 dl socker 1 dl ljus sir...

Av Anette Saleryd - 4 september 2014 12:00

 Kärleksmums:   5 ägg 4 ½ dl strösocker 4 ½ dl vetemjöl 3 tsk bakpulver 2 msk kakao 2 dl ljummet vatten 200 g smält smör   Glasyr:   4 msk smält smör 2oog florsocker, ½ paket 3 tsk kallt starkt kaffe 1 msk kakao 1 msk ...

Av Anette Saleryd - 4 september 2014 12:00


Chokladbollar:   100 g rumsvarmt smör 1 dl strösocker 2-3 msk kakao 1 tsk vaniljsocker ( +1 msk vaniljkrämspulver om man vill) 2-3 msk kallt starkt kaffe eller vatten 5 dl havregryn + cocos eller pärlsocker att rulla bollarna i   ...

Av Anette Saleryd - 4 september 2014 12:00


  Silviakaka:   4 ägg 6 dl socker 6 dl vetemjöl 4 tsk bakpulver 3 dl ljummet vatten   Glasyr:   200 g smält smör 11/2 dl strösocker 4 msk vaniljsocker 2 äggulor + cocos att strö över kakan   Gör sålunda:   Vispa ...

Presentation


Hejsan!
Jag heter Anette och mitt "handarbete" är att baka!
Med den här sidan hoppas jag kunna ge er inspiration,och göra så ni vill ställa er i köket och börja baka!

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards