anettesbaksida

Senaste inläggen

Av Anette Saleryd - 7 december 2012 21:16

Denna fudgen går att göra på olika sätt! Antingen med vit eller ljus choklad!

Prova båda varianterna, jag tycker den vita blir lite sötare.


Den vita varianten:


Blanda 2dl socker

1dl grädde

50g smör.

Koka upp så allt smälter ihop.

Tag bort grytan från plattan.
Blanda sist i 100g vit choklad och låt det smälta ihop till en
smet.
Häll den sen i en mindre form på bakplåts papper.

Låt svalna och skär i bitar.

eller den jag gjorde:


4 dl strösocker
2 dl vispgrädde
100 g smör
20 skumbananer utan choklad (storlek ca 5 cm)
200 g hackad ljus blockchoklad

Blanda socker, grädde, smör och skumbananer i en tjockbottnad kastrull.

Värm under omrörning tills bananerna smält, ca 10 min.

Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt chokladen. Rör tills chokladen smält.

Häll massan i en bakpappersklädd form ca 20 x 20 cm.

Ställ svalt tills den stelnat. Skär i bitar och förvara kallt.


     

Jag skar allt i mindre bitar innan jag la in dem i kylen.  

ANNONS
Av Anette Saleryd - 7 december 2012 21:15

De här blir jättegoda OM man gillar en mild smak av skumbananer!


Ingredienser:


4 dl strösocker
2 dl vispgrädde
100 g smör
20 skumbananer utan choklad (storlek ca 5 cm)
200 g hackad ljus blockchoklad


Blanda socker, grädde, smör och skumbananer i en tjockbottnad kastrull.

Värm under omrörning tills bananerna smält, låt sjuda i ca 10 min.

Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt chokladen. Rör tills chokladen smält.


Häll massan i en bakpappersklädd form ca 20 x 20 cm.

Ställ svalt tills den stelnat. Skär i bitar och förvara kallt.

     

Efter den har stelnat är det bara att skära i bitar och njuta!   

.
ANNONS
Av Anette Saleryd - 3 december 2012 07:20

Ååå, vad jag har längtat sista veckan efter Lussekatter! Äntligen blev det dags att baka!

Denna satsen ger många kusar! Typ 90 st.


Ingredienser:

2 pkt jäst

300 g smör

1 liter mjölk

3 pkt saffran

½ tsk salt

2½ dl strösocker

2 ägg

2 burkar kesella

drygt 3 liter vetemjöl

russin och ägg till garnering


Gör så här:


Smula ner jästen i en degbunke eller hushållsassistent.

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).

Häll en del av degspadet över jästen och rör tills den är upplöst.

Tillsätt resten av degspadet, kesella, ägg, saffran, socker och salt.

Arbeta därefter in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig.

Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30-40 min.

Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 6 delar. Baka sedan ut 15 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt.

Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt.

Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek 20-30 minuter.

Pensla brödet med uppvispat ägg.

Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter. (I varmluftsugn 225°C i ca 8-10 minuter.)

     

Såå gott!    


Av Anette Saleryd - 28 november 2012 06:00

Här kommer ett recept på en enkel pepparkaksdeg där man inte behöver smälta smör och sirap och socker, den är SÅ enkel att göra!

Många tror att det är svårt att göra egen deg och köper färdig MEN hemmagjord blir ju SÅ mycket godare (enligt mig)!


Superlätta Pepparkaksdegen:

½ kg smör

½ kg socker

2 ägg

2 tsk kanel

2 tsk nejlikor

3 tsk bikarbonat

1 dl sirap knappt

14 dl vetemjöl

Rör ihop och låt vila 1 dygn

Klart! Lätt som en plätt va?


Jag har inga bilder på mina pepparkakor än men fick lite bråttom med att få ut receptet i fall nån ville baka på egen deg innan jag bakar!


Jag har ett recept från min farmor också ifall nån vill göra den varianten!

285 g sirap

285 g strösocker

285 g smör

2 ägg

2 tsk bikarbonat

1 tsk nejlikor

1 tsk kanel

1 tsk ingefära

830 g mjöl


Gör så här:


Värm sirapen, den ska inte koka och töm i socker och smör.

Blanda kryddorna och bikarbonaten i lite mjöl.

Blanda i ett ägg i taget och sen kryddblandningen.

Rör i hälften av mjölet, sätt sedan in degen i kylen i trekvart för att kallna.

Arbeta sedan in resten av mjölet på bakbordet.

Låt vila över natten.

Ta up kakor och grädda i 220 grader i 3-5 min.

   

Lycka till men bakningen!    




Av Anette Saleryd - 27 november 2012 17:00

En variant på chokladbollar fast med oboy i smeten! Jättegoda!   


c:a 25-30 st
Ingredienser:


150 g smör
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4-6 msk O'boypulver
6 dl havregryn
½ dl mjölk
½ dl kaffe


kokos ,att rulla chokladbollarna i


Gör såhär:


Kör ihop smör, socker, vaniljsocker och O'boypulver med elvispen. 

Tillsätt mjölk och kaffe, samt slutligen havregrynen.

Blanda igen tills smeten är slät och havregrynen smulats sönder. Smeten blir ganska lös!

Ställ smeten kallt i frysen i cirka 30-40 minuter.

Forma smeten till bollar och rulla dem sedan i kokos.

Ställ sedan de färdiga chokladbollarna i kylskåpet.

   

Mmmmm.....

Av Anette Saleryd - 25 november 2012 17:22

Jag vet att jag har lagt in budapestrecept flera gånger här MEN när man gör Crème brûlée blir det 6 äggvitor över eftersom man bara använder sig av äggulorna och då passar det utmärkt att göra en budapest av "resterna" dvs äggvitorna!

Idag gjorde jag ½ med apelsin och clementiner på och ½ med banan + päron på hela! Det var vad jag hade för färsk frukt hemma!

De som gilla banan åt från ena hållet och de som gilla apelsin åt från andra!

         

Den blev smaskig!   

Av Anette Saleryd - 25 november 2012 17:13

För första gången har jag gjort egen Crème brûlée! Min mans favoritdessert när vi äter ute! Men nu kan vi även äta det hemma. Inte alls svårt!


Detta behövs till 6 port.

 

6 st äggulor

2 dl vispgrädde

3 dl mjölk

80 g strösocker

1 st vaniljstång


Till karamellisering :

2 msk farinsocker

2 msk strösocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.

Dela vaniljstången och skrapa ur den med lite av strösockret ner i en kastrull.

Lägg även ner vaniljstången.

Tillsätt grädden och mjölken och värm upp.

Blanda äggulor och resten av sockret i en bunke. Vispa lätt.

Häll sen över gräddblandningen och fortsätt att vispa tills allt blandat sig.

Smöra 6 små formar. ‘

Ta bort vaniljstången och häll upp blandningen i formarna.

Ställ dem i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna.

Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter eller tills de har stelnat.

 

Ta ut formarna och låt dem kallna.

Sätt ugnen på 250 grader grillvärme.

Strö farinsocker och strösocker över formarna.

Gratinera formarna tills de får en gyllenbrun knäckig yta, cirka 5-10 minuter.

Låt formarna helst svalna något innan desserten serveras!

(Har du en gasolbrännare eller varmluftspistol hemma så kan du bränna av sockret med den!)

Creme Brulee kan serveras både kall och ljummen. Bara att köra på sin egen favorit!

             

Jag fixade till den lite innan servering!   

Av Anette Saleryd - 18 november 2012 19:15

Idag har vi adventspysslats här!

Jag, min goa svärdotter och en kompis till henne har planterat advents-och julgrupper!

Jätteroligt när man kan få proffshjälp och förhoppningsvis lär sig nåt på kuppen!?

Eftersom vi skulle åka och inhandla blommor först så fick jag "slänga ihop nåt snabbt"!   

En drömrulltårta! Man hinner ju inte både stå i köket och pyssla.

Tag sålunda:


3 ägg
1 1/2 dl socker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
 
Vaniljsmörkräm: 
150 smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
Sätt ugnen på 200-225 grader

Gör så här:
 
Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i äggsmeten.
Rör runt med luftiga tag tills allt blandats.
Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper, cirka 30 x 40 cm.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 5-8 minuter.
Vänd upp och låt kakan kallna innan ni breder på krämen och rullar ihop. Klart!
         
Ursäkta det dåliga kortet men fler blev inte tagna innan de var slut!

Presentation


Hejsan!
Jag heter Anette och mitt "handarbete" är att baka!
Med den här sidan hoppas jag kunna ge er inspiration,och göra så ni vill ställa er i köket och börja baka!

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2014
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ anettesbaksida med Blogkeen
Följ anettesbaksida med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se