anettesbaksida

Alla inlägg under september 2012

Av Anette Saleryd - 16 september 2012 16:46

Nu drar den igång! Äpplesäsongen!

Äpple, kanel och sockerkaka kan ju inte bli fel!   


 Ingredienser:
4 ägg
4 dl strösocker
5½ dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
2 dl mjölk
ca 6-7 medelstora äpplen
1 dl strösocker
1½ msk kanel
ev pärlsocker
 
Börja med att förbereda äpplena.
Skala och skär de i tärningsstora bitar. Lägg i en fryspåse och häll på socker och kanel. Knyt åt och blanda runt. Lägg åt sidan medan smeten förbereds.
Smält smöret och låt det svalna lite.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner mjölk.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner det i smeten. Rör försiktigt så allt blandas till en slät smet.
Tillsätt smöret och vänd runt så det går in i smeten.
Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll ner smeten.
Lägg eller strö över äpplena.
Om man vill kan man strö pärlsocker över också.
Grädda i 200 grader i c:a 25 min

 

Går precis lika bra att äta som den är ELLER med vaniljsås!   

Av Anette Saleryd - 16 september 2012 16:23

Den här tjejen kan baka hon!  De här muffinsen blir söta men smaskiga!  

Mina blev väl inte riktigt som orginalet men förhoppningsvis lika goda!


Muffins 12 st

3st ägg
dlströsocker
1 tsk vaniljsocker
50g smör
1dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao

1 nypa salt
100 g mörk choklad, av bra kvalitet, 70 %

Marängen:

6 st äggvitor
dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 st citron, saften


Chocolate coating:

350 gmörk choklad, av bra kvalitet, 70%
3 msk matolja

Gör så här:

Muffinsen

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.

Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten.

Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten)

Blanda ner den smälta chokladen i smeten.

Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna

Maräng:

Blanda äggvitor, strösocker, vaniljsocker och saft av citron i en rostfri bunke.

Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten).

Rör först tills sockerkristallerna smält sedan vispa sedan till en fluffig maräng och tills det blir tydliga spår efter vispen. Marängen ska ha uppnått cirka 65 grader.

Ta bort bunken från vattenbadet och fortsätt vispa  tills den svalnat helt.

Spritsa marängen i toppformade spiraler på cupcakesen.

Låt stelna dem helt i kylen innan de doppas i chokladen (se recept nedan).

Chocolate coating:

Hacka chokladen och smält den i vattenbad (i en skål över kokande vatten) tillsammans med matoljan.

Häll över chokladen i en liten skål och låt svalna en aning.

Ta ut cupcakesen från kylen och doppa varje marängtopp i smält choklad. Pensla på mer choklad om det saknas någonstans.

Låt stelna på ett fat i kylen.

 

             

Jag gjorde en variant med cocos/kakao också för den som gillar det bättre!   


Av Anette Saleryd - 16 september 2012 15:58

 Visst kan man bli sugen på Chokladbollar!?

I min familj är det typ bara jag som kan bli sugen på det!?   

Jag menar: Det är ju hur gott som helst!

Innehåller ju bara detta:

100 g smör

1 dl socker

1 msk vaniljsocker

2-3 msk kakao

3 dl havregryn

2-3 msk kallt starkt kaffe

Jag brukar blanda ihop allt utom havregrynen ordentligt och sedan tillsätter jag dem också och vispar ordentligt!

Rulla till bollar och vänd i cocos eller pärlsocker, sen är de klara för att ätas!


Jag gillar en variant av chokladbollar som kallas "kioskbollar", de blir lite mildare eller hur jag ska uttrycka det. Testa, de är jättegoda! Smeten behöver stå en stund i kylen för att stelna till, så den varianten tar en lite längre stund innan man kan bjuda på.


Kiosk-chokladbollar
~ 25 st
150 g smör
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4-6 msk O'boypulver
6 dl havregryn
½ dl mjölk
½ dl kaffe

kokos (att rulla chokladbollarna i)

Gör såhär:
Kör ihop smör tillsammans med socker, vaniljsocker och O'boypulver med en elvisp. 

Tillsätt mjölk och kaffe, samt slutligen havregrynen.

Blanda igen tills smeten är slät och havregrynen smulats sönder. ( Smeten blir ganska lös!)

Ställ smeten kallt i frysen i cirka 30 minuter.

Forma smeten till bollar och rulla dem sedan i kokos.

Ställ sedan de färdiga chokladbollarna i kylskåpet

 

  

Av Anette Saleryd - 14 september 2012 17:26

Den här kakan är lätt att baka och tar inte så lång tid alls

Dessutom är den väldigt lättäten!  


Detta behöver man:
4 ägg
4 dl socker
4 dl mjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
2 dl vatten


glasyr:
150 g smör
1 ½ dl socker
1 msk vailjsocker
2 äggulor

garnering:
kokosflingor


Vispa ägg och socker fluffigt.

Tillsätt mjöl, bakpulver och vaniljsocker.

Häll i vattnet och rör smeten slät.

Häll smeten i en bakplåtspappersklädd plåt.

Grädda i 175 grader i 20-25 minuter. Låt kakan svalna.


Glasyr: Smält smör tillsammans med socker och vaniljsocker i en kastrull och låt koka ihop några minuter. Tag bort grytan från värmen och vispa försiktigt ned äggulorna och bred genast ut glasyren över kakan. Strö över rikligt med kokos.

   


Av Anette Saleryd - 10 september 2012 18:11

Var nyfiken på den här muffinsen med "smulpaj" över så jag gjorde två varianter, en med blåbär och en med hallon!


Ingredienser:
100 g smör

2 st ekologiska ägg

1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

2 dl mjölk
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt ca 3 dl blåbär (frysta eller färska)

75 g kallt smör

2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
Frosting:
3 dl grädde

2 msk socker
1/2-1 tsk vaniljsocker
ca 1 dl blåbärs pureé (mixa blåbär med socker (mängd efter egen smak) till en pureé, sila sen så bara vätskan återstår)

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Rör lite slarvig ner blåbär i smeten utan att röra om mycket. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
Fyll till 2/3.
Crumble:
Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.

Strö mycket crumble på toppen av varje cupcake.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter (tills tandpetaren du sticker i mitten kommer ut torr). Låt svalna.
Frosting:
Blanda grädde, socker och vaniljsocker i en bunke och ställ i kylen en stund så att sockret smälter.

Vispa sedan mjukt (men toppar ska ändå bildas), Rör i blåbärs pureén och vispa till en fast frosting.

Spritsa över cupcaken och granera med blåbär eller strössel.

Gjorde faktiskt en annan topping på hallonen eftersom jag bara tyckte det smakade grädde av den första och då gjorde jag denna:

100g philadelfiaost

60 g rumsvarmt smör

½ dl florsocker

1-2 msk hallonsylt

Bara att blanda ihop alltsammans och smaka av om du vill ha mer av nåt i !

               

Av Anette Saleryd - 3 september 2012 17:30

Lagade några olika sorters mat idag så vi har att äta i veckan som kommer! Det blir oftast dålig planering här med maten när den ene jobbar och den andre tränar på kvällarna!

Gjorde köttfärssås, soppa och en kycklingrätt som jag också ska lägga ut här!


Till c:a 6 port. behöver man:

1 msk olivolja

1 schalottenlök alt. en liten gul lök

600 g blandfärs

1-2 stor morötter

1/2 röd paprika & 1/2 gul paprika

1 hel vitlöksklyfta

2 lagerblad

1 msk torkad oregano

1/2 dl klippt persilja

1 krm svartpeppar

1 burk krossade tomater

1 liter kycklingbuljong=1 l vatten 2 buljongtärningar

3 dl sönderbruten okokt tunn spagetti

Salt & peppar

Jag gjorde utan krossade tomater för de tar lätt över i smak tycker jag och paprika hade jag ingen hemma så det fick gå ändå!


Gör så här:

Finhacka löken och fräs den tillsammans med färsen i olivoljan. Krydda med salt och peppar. Tillsätt kryddorna: lagerblad, vitlöksklyftan, oregano, persilja och svartpeppar.

Slå på tomatkrossen och kycklingbuljongen.

Finhacka morot och paprika och tillsätt i soppan.

Låt allt få puttra ihop ca 10 min.

Tillsätt pastan och ta kastrullen från värmen.

Låt stå med locket på ca 5 min, mer behövs inte för att pastan ska bli färdig.

Plocka upp vitlöksklyftan och lagerbladen.

Smaka av soppan nu när smakerna har satt sig. Tillsätt ev. mer salt och peppar om det behövs.

Sen är det bara att avnjuta med nåt gott bröd. Vi tänkte testa detta brödet idag.

     

Mat
Av Anette Saleryd - 2 september 2012 10:06

Detta är en söt & god kaka som bör avnjutas i lagom små bitar!

Vi fick den för första gången på ett födelsedagskalas! Tack Madde!  

Ingredienser:

2 ägg

3 dl socker

100g mald sötmandel

1,25 dl vetemjöl

100g smält smör

Topping:

200g schweizernöts choklad

7 msk grädde

1 msk smör


Gör såhär:


Vispa ägg och socker pösigt i en skål.

Blanda ner den malda mandeln, mjölet och smöret i skålen.

Se till att smeten är jämn.

Häll allt samman i en smord rund springform med löstagbar kant.

Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 25-30 min till lätt gyllenbrun färg.

Ta ut kakan och låt den svalna något.

Smält under tiden chokladen i ett vattenbad eller i micron.

Rör ner grädden och smöret i chokladen.

Bred toppingen på kakan och låt den svalna i kylen.

 Servera med en klick vispad grädde! Oooo, så gott!       

   

...men innan vi åt denna så åt vi :

Värdens största smörgåstårta som Madde & Leni hade gjort själva utan recept! (så det kunde jag tyvärr inte få) Den var jättesmarrig!  

        

                                         

Av Anette Saleryd - 2 september 2012 09:44

Tro inte att jag har slutat att baka...men det senaste har jag bara bakat "favoriter i repris" som redan finns här på bloggen!

Den vita kladdkakan har blivit en riktigt favorit! Jag har serverat den med grädde men också gjort en topping och brett på vilket fungerade suveränt när jag skulle ta med den!

Sen har jag bakat morotskakan också, den håller sig lika saftig och god  flera dagar efter man har bakat den.

Här kommer en smaskig cheesekakevariant som är lita annorlunda än den jag brukar göra! Vi fick den på syrrans "kusinträff"! =)

Ingredienser:

2 äggulor

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker

½ pressad citron

2 dl creme fraiche

1½ dl vispgrädde

2 äggvitor

degestive kex

Gör så här:

Blanda äggulor, socker, vaniljsocker och citronsaft med creme fraiche.

Vispa grädden i en bunke och äggvitorna i en annan.

Vänd ner båda i creme fraicheblandningen.

Smula några kex och lägg i en springform

Häll över smeten och strö över mer krossade kex.

Täck med folie och ställ i frysen minst 2 tim.

Ta upp dem en 15-20 min innan du ska servera dem så blir de lite mjuka!

 



Presentation


Hejsan!
Jag heter Anette och mitt "handarbete" är att baka!
Med den här sidan hoppas jag kunna ge er inspiration,och göra så ni vill ställa er i köket och börja baka!

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards